Weet je zeker dat het er maar 1 is?

‘Weet je zeker dat het er maar één is?’ Hoevaak ik dat de laatste tijd wel niet heb gehoord..ik weet niet precies waarom en waardoor het komt maar blijkbaar is het voor veel mensen het normaal om te pas en te onpas commentaar te leveren op de buik van iemand die zwanger is. 

En eerlijk? Ik vind dat niet zo heel erg leuk. Ik zie zelf namelijk ook wel dat ik dikker en ronder word en daar heb ik echt niet nog meer commentaar van een ander voor nodig. Als mensen horen dat ik 23 weken zwanger ben en me vervolgens aankijken alsof ik dat helemaal mis heb en elk moment al kan gaan bevallen is dat niet zo heel prettig. Of toen ik net een week of 15 zwanger was dat een aantal mensen overtuigd waren dat ik er een paar weken naast zat. Kan iemand mij uitleggen waarom het is dat iedereen tijdens een zwangerschap een vrijbrief denkt te hebben om zomaar alles te zeggen?

Toen laatst iemand aan me vroeg hoeveel weken zwanger ik nu ben en zei: ‘bijna 21 weken’, kreeg ik als reactie: ‘succes’. (…..) Eh…bedankt? Een kleine greep uit de opmerkingen die ik de laatste tijd hoor:

 • Wauw, weet je zeker dat het er geen twee zijn?”
 • “Jij moet zeker al bijna bevallen!”
 • “Poeh, toen ik … weken zwanger was, was ik nog lang niet zo dik!”
 • “Mijn nichtje is … weken zwanger en bij haar zie je nog niks!

Kijk, deze opmerkingen zullen vast niet verkeerd bedoeld zijn, maar het doet wel een beetje overkomen alsof je ongezond dik bent. Dat je misschien wel een volwassene moet baren of je helemaal hebt laten gaan tijdens een 3-weekse All inclusive vakantie.

Het ligt er helemaal aan wíe het zegt hoor, maar meestal vind ik die opmerkingen gewoon echt niet leuk. Dat mijn lichaam zich ineens verdrievoudigd heeft is al enorm (haha) wennen en dat mensen me dat maar blijven vertellen helpt niet echt mee in die onzekerheid.

De eerstvolgende die vraagt ‘weet je zeker dat het er maar één is?’ ga ik denk ik vertellen dat het er eigenlijk vier zijn, maar dat we dat eigenlijk nog even voor ons zelf hadden willen houden.

Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die lieve opmerkingen maken hoor! En gelukkig ben ik nuchter genoeg om het allemaal te relativeren…ik ben zwanger en ja, ik word dik. Dus iedereen kan er van vinden wat hij/zij wil, ik kan er niets aan veranderen! Soms heb ik alleen een paar dagen nodig om me dat te beseffen haha!

Wat is de meest rare opmerking die jij hebt gehoord tijdens je zwangerschap? Laat het me gerust weten in de comments!

Op de foto ben ik 23 weken zwanger.

Volg:

Comments

 1. 29 januari 2018 / 19:26

  Ik weet het niet meer maar ik weet nog heel goed dat iedereen het maar normaal vond om opmerkingen te maken en wat ik nog veel erger vond was dat wildvreemden soms aan mijn buik gingen zitten. Dat vond ik echt niet fijn. En na de bevalling gaat het gewoon door hoor haha dan krijg je allerlei opmerkingen over je kind en je opvoeding en ga zo maar door ;)

  • Laura
   31 januari 2018 / 12:56

   Ojaaa, dat is ook zo iets! Ik zal me voorbereiden op nog meer opmerkingen haha..

 2. Nancy
  28 januari 2018 / 13:33

  Oh meid je moet je daar echt niet druk om maken. Ik vind dat je super mooi zwanger bent en in vergelijking met mij heb je echt een bescheiden buikje tijdens de zwangerschap. En wat de opmerkingen… tja tijdens de 3de zwangerschap vond toch bijna 90%van de mensen die ik sprak het heel normaal om te zeggen…ob hopen op een meisje dan dit x he. Maar als ik dan zei dat ik 3 jongens echt geweldig zou vinden wisten ze vaak ff niks meer te zeggen. Dus tja…. soms

  Succes met de zwangerschap

  • Laura
   31 januari 2018 / 12:57

   Ahh dankjewel! Ik moet er gewoon erg aan wennen dat iedereen maar te pas en te onpas commentaar levert haha! Dankjewel voor je berichtje!

 3. 28 januari 2018 / 11:53

  Wat belachelijk zeg. En zéker als die opmerkingen door vrouwen gedaan worden die zelf zwanger geweest zijn. Zulke dingen zijn toch gewoon raar om tegen iemand te zeggen?

 4. 28 januari 2018 / 10:09

  Rare reacties zijn dat en blijkbaar wel normaal, want ik denk dat iedere zwangere ze wel gehoord heeft. Waarom altijd iets negatiefs, zeg gewoon dat ze er stralend uit ziet!

 5. 27 januari 2018 / 20:01

  Sommige mensen mogen hun opmerkingen lekker voor zich houden! Gelukkig nog niet veel opmerkingen gehad, ik ben nu bijna 27 weken zwanger. Maar bij mijn vorige zwangerschap was dat ook wel anders.
  Liefs

 6. 27 januari 2018 / 19:16

  Dit kan k heel goed begrijpen hoor.
  Ik had ook van die domme opmerkingen gehad.
  Maar ook discrminerend en zo brutaal dat ze aan me gingen zitten.
  Je ziet er prachtig uit en geniet van een mooie en fijne zwangerschap…

  Xoxo

  • Laura
   31 januari 2018 / 12:58

   Dankjewel voor je berichtje!

 7. 27 januari 2018 / 18:58

  Ik ontdek net je blog. Zelf schreef ik er ook al een artikel over vorig jaar. Ik heb me er ook echt heel erg aan geïrriteerd al dat ongevraagde en vaak ook ongepaste commentaar. Mensen staan helemaal niet stil wat het met je doet. Ik maakte wel eens een grapje en zei: ik zeg toch ook niet tegen mensen dat ze een vreselijke snor hebben om maar wat te noemen?

  • Laura
   31 januari 2018 / 12:59

   Ja precies, ik ben meestal te verbaasd om een gevatte opmerking terug te maken!

 8. Leen
  27 januari 2018 / 14:18

  Ik zit nu op 37 weken en ben echt jaloers op dat mooie buikje op foto! bij mij is het ondertussen al een echte ballon geworden..

  • Laura
   31 januari 2018 / 12:59

   Dankjewel! Jij succes nog even!

 9. 27 januari 2018 / 14:16

  Ik begrijp volledig dat deze opmerkingen niet in goede aarde vallen! Geniet maar mooi van je zwangerschap!

 10. 27 januari 2018 / 12:22

  Ik vond het ook enorm wennen dat mijn lijf veranderde. Mensen hebben helaas niet altijd door dat sommige opmerkingen gevoelig kunnen liggen. Inderdaad lekker niks van aantrekken en je richten op de positieve opmerkingen :-) Fijn zwangerschap verder en geniet van het wonder in je buik!

  • Laura
   27 januari 2018 / 12:38

   Is ook zo!! Dat lukt alleen het ene moment wat beter dan het andere moment :)

 11. 27 januari 2018 / 12:04

  ik ben zelf nog niet zwanger geweest maar kan me goed voorstellen dat het soms niet leuk is om zulke opmerkingen te horen.. laat ik er dan maar een positieve zwaai aan geven want ik vind je prachtig zwanger :)
  femketje onlangs geplaatst…All About My Glasses.My Profile

  • Laura
   27 januari 2018 / 12:38

   Dankjewel! Lief!

 12. 27 januari 2018 / 11:29

  Ik heb het omgekeerde. Ik ben 18 weken zwanger en je ziet nog helemaal NIETS! Iemand had zelfs het lef om me te vragen “ben je zeker dat je nog wel zwanger bent dan” ?! Echt .. Ik was daar helemaal niet goed van..

  • Laura
   27 januari 2018 / 12:39

   Ohhh zo stom is dat hè!

 13. 27 januari 2018 / 10:25

  Mensen willen nu eenmaal graag wat zeggen : ) Toevallig is het deze variant bij jou. De volgende keer dat ze de vraag stellen zou ik gewoon zeggen: ‘Nee ik denk dat er wel 4 in zitten!’

 14. Linda
  27 januari 2018 / 10:20

  Ik kende het ook niet vanuit zwangerschap 1 en 2. Terwijl ik bij de 2e echt veel meer buik had dan nu! Ik stoor me er nu iig meer aan dan toen! Ik heb steevast antwoord klaar.. tsja het is nr 3! Maar vrolijk word ik er niet van.. ik vind juist zelf dat t heel erg meevalt en het is puur alleen mn buik(volgens mij) het is ook idd net wie het zegt.
  Ach ja! Bij nr 1 heb ik pas een fotoshoot gedaan met 36 weken omdat ik bijna geen buik had.. moest m zelfs nog uitzetten in die weken.. dat is de laatste weken wel goed gekomen trouwens! En uiteraard kreeg ik toen ook genoeg te horen!
  Relativeren is de key! Het moet toch groeien! En hoe mooi is het dat er zo’n klein wondertje in onze buiken groeit! En die heeft het blijkbaar erg goed! :-) houden zo

  • Laura
   27 januari 2018 / 12:40

   Dat is ook helemaal waar! Het is inderdaad maar net wie het zegt..en op welk moment haha.

 15. 27 januari 2018 / 10:10

  Mensen willen gewoon lief zijn… en ja sommige hebben mensen weten niet goed hoe… en dan zeggen ze dingen die jij misschien niet leuk vind. Maar ik denk dat ze gewoon lief willen zijn.

 16. 27 januari 2018 / 09:46

  Dit snap ik ook niet helemaal idd; dat zodra je zwanger bent, alles een beetje soort ‘gemeengoed’ is ofzo. Mensen willen eraan zitten, mensen denken dat ze dit soort opmerkingen kunnen maken én ze vragen je onbeschaamd naar of het zo gepland is enzo. Bizar. Ik hoop dat ik daar als het een keer zo ver is adrem genoeg in kan zijn, want ik ben daar écht niet van gecharmeerd.

 17. 27 januari 2018 / 09:40

  Ik kan mij niet heugen dat ik rare opmerkingen heb gehad tijdens mijn zwangerschappen. Maar ik vind zo wie zo bepaalde opmerkingen eigen lijk niet kunnen.Waar bemoeien mensen zich mee.

 18. 27 januari 2018 / 09:21

  Oh wat is je neus dik geworden, is vast een meisje.. gezicht was precies hetzelfde en het was een jongen.
  1 advies, laat het van je afglijden. Men heeft ALTIJD wel wat te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge