Ik heb trypofobie

Trypofobie is een angst voor objecten met kleine gaatjes. En heel veel mensen hebben daar last van. Het klinkt als de meest belachelijke fobie ooit, maar geloof me, je zult niet vrolijk worden als je er op googled. Er zijn een aantal testen die je kunt doen om er achter te komen of je trypofobie hebt. Lees gauw verder! 

Trypofobie zou weleens één van de meest besproken fobieën op internet kunnen zijn, terwijl je de naam ervan waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt. De term is afgeleid van de Griekse woorden trypo, voor ‘perforeren of boren van gaten’, en phóbos, voor ‘angst’. Waar het op neerkomt is een angst voor clusters kleine gaten. De term werd populair rond 2009 toen een student aan de Amerikaanse State University of New York at Albany deze gebruikte voor een Facebookpagina waarop mensen hun verhaal hierover konden doen. Vanaf dat moment nam de interesse voor het fenomeen gigantisch toe.Bron.

Laat ik het maar gelijk zeggen; ik kan niet kijken naar afbeeldingen met rondjes of kleine gaatjes. Ik word er misselijk en angstig van.

Toen we op een avond in bed lagen, liet Ron me een testje zien: ‘Heb jij trypofobie? Kom er snel achter door enkele plaatjes!’. En direct bij het eerste plaatje ging het mis. Ik slaakte een rare kreet uit. Bij het volgende plaatje dook ik onder de dekens en kreeg vervolgens haast een rolberoerte. De tranen stonden in mijn ogen en ik kreeg kippenvel en jeuk over mijn hele lichaam. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bij het kijken naar de afbeeldingen begon te huilen en te trillen. Ik heb er ’s nachts over gedroomd en het maakte me misselijk.

Eerst dacht ik: ik begin er niet eens aan dit uit te leggen, het is vast een rare eigenschap van mij die aan niemand zal snappen. Tot ik er over ging googelen en erachter kwam dat het een naam heeft én er veel meer mensen zijn die hier van gruwelen!

En zo leerde ik op die avond twee nieuwe dingen: 1. Ik ben toch niet zo gek als ik dacht met die ‘kleine gaatjes angst’. 2. Geef mij geen Bros (die luchtige chocola) als je mij te vriend wilt houden.

Klik hier om erachter te komen of jij trypofobie hebt

Heb jij de test gedaan? Wat vond je ervan? Ik ben heel benieuwd dus laat het gerust weten in de comments!

 

Volg:

Comments

 1. Jannet
  2 maart 2018 / 22:35

  Ik ben al wat ouder maar heb hier al heel m’n leven last van. Weet pas sinds deze week dat het een naam heeft. Ik heb het ook nooit durven vertellen….wist niet hoe het uit te leggen. Ik heb weleens mijn kiezen stuk gebeten bij het zien van bepaalde plaatjes ( soms zelfs bij wielrennershelmen of wat te denken van de binnenkant van een paprika) Mijn dochter is inmiddels 28 en toen zij klein was vertelde zij het wel. Sindsdien heb ik een bondgenoot. Het beheerst m’n leven niet maar is wel lastig. Gelukkig heb ik het redelijk goed onder controle!!!

 2. 8 januari 2018 / 09:41

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar gelukkig heb ik het zelf niet

 3. 7 januari 2018 / 23:10

  Nooit van gehoord. Natuurlijk de test gedaan, en ik word er dizzy van. Geen rillingen, geen angst maar wel het gevoel dat ik er niet te lang naar moet kijken… Gold trouwens niet voor alle foto’s.

 4. 7 januari 2018 / 21:36

  Ik heb hier nooit eerder van gehoord! Weer wat geleerd dus ;) Je hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen. Daarom is het ook zo goed dat je het bespreekbaar maakt!

 5. 7 januari 2018 / 17:35

  Hier heb ik nog nooit van gehoord, maar kan me wel inbeelden dat zoiets enorm lastig is. Ikzelf heb het niet.

 6. 7 januari 2018 / 16:48

  Wow best heftig! Wel een heel interessant artikel en knap je hierover durft te schrijven!

 7. 7 januari 2018 / 16:36

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar het testje liet zien dat ik er dan ook geen last van heb.

 8. 7 januari 2018 / 16:32

  Wow, nog nooit van gehoord! Ik heb even getest en kan er dus wel tegen. Maar lijkt mij maar niks..

 9. 6 januari 2018 / 23:26

  Ik heb hier nog nooit van gehoord. Wist niet dat dit bestond.
  Heb er zelf nooit last van gehad.

 10. 6 januari 2018 / 08:54

  Hier had ik nooit iets over gelezen.
  Goed dat je het hier uitlegd.
  Je zal er zeker anderen mee helpen…..

  Sterkte Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge