Waar moet je op letten als je een huis hebt gekocht?

Aangezien ik in mijn leven al aardig wat keren verhuisd ben (11 keer om precies te zijn) denk ik dat ik best wat ervaring heb op dat gebied. De eerste paar keer waren verhuizingen met mijn ouders (ik was toen nog klein), maar de laatste jaren heb ik zelf ook regelmatig met verhuisdozen in mijn handen gestaan. Als je voor het eerst (of voor de 2e of 3e keer) een huis hebt gekocht komt er zoveel op je af dat het me wel handig leek om een overzichtje te maken van dingen waar je allemaal op moet letten als je een huis hebt gekocht. Lees je mee?

Woning verkopen/huurwoning opzeggen
Mocht je nog een woning bezitten dan is het de hoogste tijd om je woning te koop te zetten! Ik heb er de laatste keer voor gekozen om eerst een (nieuwbouw)huis te kopen en het erop te gokken dat mijn toenmalige woning in die tijd verkocht zou worden. Gelukkig was dit vrij snel het geval en konden we ook een goede overstapdatum afspreken.

Hypotheek afsluiten
Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen, maar dit kan bij de bank of door een hypotheekadviseur geregeld worden. Als jij zorgt dat je alle benodigde papieren hebt, wordt alles voor je geregeld. Met de benodigde papieren bedoel ik: loonstroken, jaaropgaaf, werkgeversverklaring (soms is een intentieverklaring voldoende) en een kopie van je paspoort.

Adreswijziging doorgeven
Heel belangrijk om dit ruim op tijd te doen! Niets vervelender dan post die bij de nieuwe bewoners wordt bezorgd. Helaas is dit bij mij nog wel een tijdje het geval geweest, maar dat waren voornamelijk perspakketten. Ik wist namelijk niet precies bij welke PR bureaus en bedrijven mijn adres bekend was. Dat was nog best een heel karwei om om te zetten!

Energie vergelijken / overstappen energie
Misschien ben je al een tijdje niet meer helemaal tevreden over je energieleverancier. Dit is dan het moment om over te stappen. Dat kan best spannend zijn, omdat je natuurlijk niet zonder wilt komen te zitten! Het is verstandig je goed te verdiepen in het overstappen op energie, want het kan je maandelijks namelijk een hoop geld besparen. Ik heb me er goed in verdiept en ben gelukkig heel tevreden met mijn energieleverancier.

Verkoop (oude) meubels
Bedenk van te voren goed welke meubels je wilt vervangen en wat je mee wilt nemen naar je nieuwe huis. Ik heb de laatste keer dat ik ging verhuizen bijna al mijn meubels verkocht. Hier begon ik al een aantal maanden voor de verhuizing mee. Met als gevolg dat mijn huis steeds leger werd en ik uiteindelijk maar op één overgebleven stoel ging zitten. Maar zo verdiende ik nog wat geld met de verkoop én ik hoefde een stuk minder te verhuizen! Dat scheelt echt! Helemaal als je ervoor zorgt dat je nieuwe meubels bij je nieuwe woning bezorgd worden.

Money money money
Zorg voor voldoende spaargeld. Verhuizen is namelijk áltijd duurder dan je denkt. Al die kleine ritjes naar de bouwmarkt kosten je al gauw €100 euro per week. Geen grap, het gaat je echt niet in de koude kleren zitten hoor! Mocht je van een huurhuis naar een koophuis gaan is het ook even wennen dat alle kosten ineens voor jezelf zijn. Er is geen huisbaas die voor de klusjes opdraait.

Inmiddels wonen wij nu ongeveer 2,5 jaar in deze woning en zijn we voorlopig wel even klaar met verhuizen. Hoewel ik toch op Funda blijf kijken hoor haha, je weet maar nooit wat er voorbij komt!

Ben jij weleens verhuisd? Ik hoop dat je iets aan deze tips zult hebben! Laat het me gerust weten in de comments!

*

Volg:

Comments

 1. chucky1012
  24 maart 2019 / 06:16

  Handige tips. voor als men gaat verhuizen….
  Maak ruuim van te voren een lijst met spullen zoals witgoed als men die nieuw moet gaan kopen en check dan bv een week lang het internet en de diverse webshops omdat de prijzen per dag kunnen verschillen en de ene goedkoper is dan de andere,.
  Check ook de bezorgkosten omdat de ene winkel gratis bezorgd en de andere vaak heel veel meer kost.
  Soms kan het ipv. binnen 8 wkn zoals meubilair bezorgd worden en soms binnen een week.
  Kijk eens bij diverse kringloop winkels…..
  Scheelt erg veel geld.
  Het is vintage soms ziet het meubelstuk er als nieuw uit…..
  Top.

  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge