Een fijne woonkamer voor jou en je kindje

Als je een kindje verwacht of wanneer je al bevallen bent van een kleintje, dan wil je dat de woonkamer een vertrek in huis is waar zowel jij als je kindje een fijne tijd kunnen hebben. Bij een fijne woonkamer denk je waarschijnlijk aan gezelligheid en leuke spullen, maar veiligheid is natuurlijk het belangrijkste. Welke aanpassingen zijn mogelijk in je woning, zodat jij en je kindje op een leuke, fijne én veilige manier kunnen genieten van jullie kostbare tijd samen?

Veiligheid als prioriteit

Bij veiligheid denk je vaak snel aan ongelukjes zoals het vallen of stoten. Ook het inslikken van kleine voorwerpen staat hoog op de gevarenlijst. Waar je misschien niet meteen aan denkt is het in de gaten houden van de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. Het kiezen van de juiste soort dakbedekking levert hier een goede bijdrage aan. Als je een soort dakbedekking hebt gekozen is het slim om meteen te informeren of er ook isolatiemogelijkheden zijn. Naast dat dit goed is voor de luchtkwaliteit, gaat er ook nog eens veel minder warmte verloren, wat je terugziet op de energierekening. Ook helpt isolatie bij de luchtvochtigheid in de woning. Hierdoor hebben schimmels en ongedierte minder kans, wat positief is voor de gezondheid van jou en je kindje. De meeste typen airco van tegenwoordig zijn uitgerust met een warmtepomp, zodat dit apparaat in de winter warme lucht door de kamer kan laten circuleren. Zo heb je elk seizoen een fijne temperatuur in huis.

Meubelstukken en accessoires

Je zult merken dat je veel meer van je kindje kunt genieten als je je minder zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Natuurlijk moet je altijd hoed opletten, maar je kan het jezelf wel een stukje makkelijker maken. Koop bijvoorbeeld stopcontactbeveiligers zodat je kindjes er niet met hun vingertjes in kunnen prikken. Ook is het handig om rekening te houden met de materiaalkeuze en de vormgeving van je meubels. Kies bijvoorbeeld voor een ronde salontafel, zodat er geen scherpe hoeken zijn waar je kind zich mogelijk aan bezeert. In plaats van harde, kunststof stoeltjes zijn bankjes of poefs van zachte materialen een goed alternatief. Deze zijn niet alleen veiliger, maar zitten voor jullie allebei ook een stuk comfortabeler. Kies het liefst voor producten die makkelijk afneembaar zijn, zodat je wanneer er geknoeid wordt, goed weer schoon kunt maken. Ook glaswerk en breekbare dingen kunnen beter hoog weggezet worden. Hetzelfde geld voor planten, kattenbakkorrels en schoonmaakmiddelen.

De juiste balans tussen gezelligheid en veiligheid

Een veilige kamer is niet per definitie een fijne kamer. De gezelligheid maken jij en je kind samen, door middel van samen te spelen, te knuffelen en tijd met elkaar door te brengen. Wanneer je kamer eenmaal ‘kindproof’ is, dan is het tijd om je te richten op gezellige artikelen als bijvoorbeeld zachte vloerkleden, warme fleeceplaids voor op de bank en een leuke opbergdoos voor het speelgoed, zodat na het spelen en het opruimen de rust weer terugkeert in de woonkamer.

Wij komen er nu achter (nu Noud de hele kamer doorkruipt) dat wij nog best wat aanpassingen moeten doen. Vooral snoeren, kabels en de PlayStation vindt hij namelijk erg interessant haha.

Is jouw huis ‘kindproof’? Laat het gerust weten in de comments!

*

 

Volg:

Comments

 1. 9 december 2018 / 12:07

  Ik heb zelf 2 kinderen en ik herken het zeker! Ook hier hebben we alles kidsproof moeten maken.

 2. 6 december 2018 / 21:16

  Goede en handige tips voor later. Ook krijgt mijn broer een kind. Ik ga hier rekening mee houden

 3. 6 december 2018 / 21:16

  Goede en handige tips voor later. Ook krijgt mijn broer een kind. Ik ga hier rekening mee houden.

 4. Jouvence.nl
  6 december 2018 / 13:44

  Ik heb (nog) geen kindjes, maar met katten in huis is veiligheid ook erg belangrijk ;) Kabels goed wegwerken, stopcontacten, uitkijken met kaarsen, etc.

 5. 6 december 2018 / 06:36

  Hier alles kidsproof! Al moet ik zeggen dat elke leeftijd weer nieuwe gevaren met zich mee brengt, dus je blijft aanpassen…

 6. 5 december 2018 / 12:35

  Yep. Vanaf het begin af aan (zwangerschap) al rekening mee gehouden. Traphekjes. Schoonmaakspullen niet binnen bereik. Van die dingen aan de keukendeurtjes zodat ze ze niet open kon maken en nog veel meer. O ja, ook van die dingen die je in de stopcontacten plugt. Ze is nu bijna 7 en – door luiheid – zitten ze er nog in. Een traphekje (zo’n oprolbare van Kiddy Guard) zit nog steeds bovenaan de trap. Maar dat is omdat haar kamerdeur en nagenoeg op uitkomt en ik het toch nog spannend vind.

 7. 5 december 2018 / 09:19

  wij hebben helaas nog geen kinderen, maar krijgen wel vaak bezoek van neefjes en nichtjes. Wij zijn niet zo happig om alles maar weg te zetten. Dat betekend dan wel steeds weer leren om er niet aan te komen, maar dat gaat allemaal wel goed.

 8. 4 december 2018 / 21:19

  Ik vind elke dag nog dingen die niet kidsproof zijn in mijn woonkamer. Dan denk je dat je alles gehad hebt, haha.
  Bij elke fase hoort ook een ander soort veiligheid en ik merk dit nu wel bij onze kleine meid. Als een nieuwe fase begint dan vindt zij altijd nog dingen die niet zo kidsproof zijn. Dus we houden sowieso altijd een oogje in het zeil.

  Alleen de kasten krijgen we nooit zo veilig. Ze blijft ze zo graag open maken…

 9. 4 december 2018 / 17:16

  Ik denk inderdaad hoe veiliger het is, hoe meer je ook zelf gerust bent

 10. chucky1012
  4 december 2018 / 14:37

  Goede en zeer handige tips

  Een fijne dag

 11. 4 december 2018 / 14:11

  Ja, ik had het toen ze nog klein waren echt kidsproof gemaakt. Voor mijn eigen gemoedsrust. Ik wilde niet steeds moeten opletten en politieagentje spelen. Ik had nog net niet alles vastgespijkerd : )

 12. 4 december 2018 / 13:53

  Ik heb ze nog niet nodig maar ik ga ze wel onthouden want je weet maar nooit!

 13. 4 december 2018 / 13:09

  luchtkwaliteit in je woning is inderdaad enorm belangrijk, daar zou je vee blogs over vol kunnen schrijven!

 14. 4 december 2018 / 12:08

  Wij hebben al het een en ander aangepast aan onze woonkamer voor de komst van de baby in januari. Een nieuwe airco staat nog op het lijstje voor op zolder. Ik hoop dat dat voor aankomende zomer nog haalbaar is. Dat zou wel echt een uitkomst zijn. Daarnaast hebben we twee nieuwe radiatoren laten plaatsen zodat het hier ook wat warmer in huis is op de koudere dagen. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge