Hoe creëer je meer rust in een kinderslaapkamer

Hoe bewaar je de rust en zorg je ervoor dat een kinderkamer netjes en overzichtelijk blijft? Deze tips zullen je helpen meer orde in de chaos te brengen. 

Slim inrichten

Een kinderkamer is over het algemeen een niet al te grote kamer. Plaats dus niet te veel meubels in de kamer maar houdt het bij multifunctioneel meubilair die op dit moment echt van belang zijn voor je kind(je). Een bed met opberglade, een kast met voldoende opbergruimte en een commode met veel laatjes bieden heel veel opruimvoordeel. Berg het speelgoed op in grote dozen, achter een dichte deur hoeft dat nog eens niet zo heel erg netjes ;-). Geef spullen een vaste plek. Dit maakt het voor jou en je kind makkelijker spullen terug te vinden en het kan sneller worden opgeborgen want je hoeft niet meer na te denken waar je alles laat. 


Met meubels kan je ook ruimte creëren in je woning. Neem als voorbeeld een stapelbed van Petite Amélie of (half)hoogslapers. Naast de keuze voor een type bed kan je ook met kasten ruimte creëren.

Kleur bekennen

Hoe stoer een staalblauwe muur ook lijkt en hoe gaaf een kanariegele kast mag zijn, het zijn kleuren die erg aanwezig zijn. Een slaapkamer moet echter ook, en misschien wel vooral, een kamer zijn waar je de rust kunt vinden. Het maakt niet uit of je (kind) liever van lichte of donkere kleuren houdt. Lichte kleuren hebben veelal een kalmerende werking en bovendien brengen ze licht en het gevoel van ruimte in de kamer. Maar ook met donkere kleuren kun je een rustgevende sfeer creëren als je ze op een juiste manier toe weet te passen. 

Prettige sfeer

Je wilt de kinderkamer zo overzichtelijk mogelijk hebben, maar het moet wel een prettige plek kunnen zijn voor je kind. Het moet zich er veilig, vertrouwd en fijn voelen. Gebruik voor speelgoed dat veel wordt gebruikt kleine opbergruimtes waar het kind zelf goed bij kan. Maak een spelletje van het opruimen. Zo leren zij spelenderwijs waar het speelgoed moet worden opgeborgen en gaan ze het ook nog eens leuk vinden. Knutsel dozen met je kind waar kleine verzamelingen in bewaard kunnen worden. Zelfgemaakte opbergdozen zullen kinderen sneller ook daadwerkelijk gebruiken.  

Grote en kleine opruiming

Houd het overzicht door bijvoorbeeld eens per kwartaal alle spullen in de kinderkamer (samen met je kind) onder de loep te nemen. Is er speelgoed wat stuk is of waar niet meer mee gespeeld wordt? Dit kan worden weggegooid of weggegeven.  In dit artikel lees je meer tips.

Hetzelfde geldt voor de kleding. Zijn er kledingstukken die niet meer passen of toch niet worden gedragen? Je kunt ze ook weggeven aan een goed doel. Zet vaste opruimdagen in je agenda zodat je ze niet vergeet. Wil je de slaapkamer echter dagelijks ruimtelijk en netjes houden, dan kun je een vast moment op de dag inplannen de rommel ‘even’ op te ruimen. Een goed idee is het je kind aan te leren om zelf het speelgoed op te ruimen, bijvoorbeeld als jij het eten kookt. Het zal waarschijnlijk in het begin niet direct spontaan gebeuren, maar op den duur zou het een gewoonte kunnen worden waar iedereen uiteindelijk voordeel (rust) bij heeft.

Ik ben heel benieuwd, hoe creëer jij rust in de (kinder)kamer? Laat het me gerust weten in de comments! X

Volg:

Comments

 1. 25 november 2019 / 23:17

  Heel leuk! Ik word heel geïnspireerd door dit! Dankjewel! Zelf probeer ik vaak dingen uit in mijn interieur. Soms pakt het niet goed uit en soms wel! Laatst heb ik een lockerkast omgetoverd! Echt super retro en super praktisch!

  X Carla

 2. 2 mei 2019 / 11:45

  Het belangrijkste vind ik rust in een kamer, maar een kind mag ook zeker zelf leuke dingen bepalen. Ook vind ik het belangrijk dat er genoeg opbergruimte is!

 3. 30 april 2019 / 09:13

  Rust in de kamer lijkt me ook erg belangrijk. Daarom heb ik het liefste alles wit, en kun je kleur en sfeer aanbrengen met de accessoires. Oh en kasten/bakken idd waar de rommel in kan.

 4. 30 april 2019 / 08:22

  Rust in een kamer is wat mij betreft inderdaad te realiseren door weinig spullen en er altijd voor zorgen dat je kleine prulletjes opruimt. Hoe meer spullen, hoe meer rotzooi. Ik vind zelf kleurtjes op de muur altijd wel leuk. Zo heb ik vroeger zelf mijn tienerkamer ooit limegroen geverfd en ik was er zo blij mee! Nu gebruik ik nog steeds kleur in huis, maar wel wat rustigere tinten.

 5. 29 april 2019 / 22:45

  De grote mensen slaapkamer maf ook wel wat rust uitstralen. Wij hebben gekozen voor natuurlijke materialen en rustige kleuren. Erg fijn.

 6. 29 april 2019 / 17:45

  Ik zou gebruik maken van lichte tinten en inderdaad niet al teveel in de kamer plaatsen omdat je toch niet veel doorbrengt.

 7. 29 april 2019 / 17:02

  Wij moeten nodig met onze slaapkamer aan de gang en de boel gaan opruimen, want op zich is de kamer best groot, maar er staat gewoon te veel in, dus hoogste tijd om daar orde in aan te gaan brengen.

 8. chucky1012
  29 april 2019 / 13:13

  Fijne tips ;-)

  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge