Persoonlijk: opeens een koortsstuip

Een koortsstuip, ik wist wat het was en toch schrok ik.

Ik vind van mezelf dat ik best nuchter ben en niet zo heel snel bezorgd ben. Ik laat Noud klimmen en z’n gang gaan (tot op zekere hoogte) want ik ben van mening dat hij vooral heel veel zelf moet ontdekken. Natuurlijk ga ik niet uitgebreid douchen als Noud alleen in de woonkamer is, maar ik loop niet de hele dag achter hem aan te vangen. Hij is ondernemend en zit niet graag stil, hij klimt het liefst overal op en laat zich ook graag overal van af vallen.Toch had (heb!) ik één grote angst, en dat is dat Noud een koortsstuip krijgt. Ik heb dat vroeger zelf vaak gehad en ook gezien bij mijn zusje. Ik was toen nog klein, maar toch heeft dat heel veel indruk gemaakt.

Noud is eigenlijk nooit ziek, op af en toe een verkoudheid na. Maar goed, welke baby is dat nou niet? Toen Noud de dag nadat we zijn verjaardag hadden gevierd een beetje moe en lamlendig was vonden we dat niet zo gek, hij had een drukke dag gehad gister. En wij zijn na een feestje de volgende dag ook vaak niet helemaal fit. Toen hij voor de derde keer die dag in bed lag te slapen (en lang ook!) begon ik toch wel te twijfelen. Zo veel en zo lang slaapt hij nooit.

Hij werd huilend wakker en ik haalde hem uit bed, hij voelde ontzettend warm aan. Koorts. Duidelijk, daar hoefde ik de thermometer niet voor uit de kast te halen. Ik nam hem bij mij op schoot en hij rilde en schokte een beetje. We hebben hem een flesje gemaakt en nadat hij bijna op schoot in slaap viel weer in bed gelegd. Kort daarna werd hij weer huilend wakker en we haalden hem uit bed. Op het moment dat we zijn slaapzak wilden uittrekken begon hij te schokken en te stuiptrekken. Zijn armen en benen zo stijf als een plank en hij voelde ontzettend heet aan. Zijn ogen draaiden weg en hij stopte even met ademen. Ik wist het: een koortsstuip. Maar nog veel heftiger en enger dan ik in het gedachten had. Ik vond het zó ontzettend eng om te zien en heb dit beeld nog lang niet van mijn netvlies. We belden gelijk met de huisartsenpost en omdat we zo dicht bij het ziekenhuis wonen moesten we langskomen. Wij zouden namelijk eerder bij hun zijn dan zij met de ambulance bij ons. Noud werd helemaal onderzocht en omdat hij hoge koorts had en een dubbele oorontsteking bleek te hebben konden we gelijk met antibiotica beginnen. We kregen medicijnen mee naar huis voor het geval hij weer een koortsstuip zou krijgen, maar hier niet zelf uit zou komen. Die nacht kreeg hij nog een koortsstuip. En ondanks dat we het wisten, en ondanks dat we ook wisten dat dit niet gevaarlijk is, schrik je je helemaal kapot.

Een koortsstuip is in principe niet gevaarlijk, je kunt er geen hersenbeschadiging aan overhouden en de meeste kinderen groeien er rond hun 5e jaar overheen. Ik heb het ook gehad als klein kind en dat is waarschijnlijk ook de reden dat Noud er last van heeft; erfelijke factoren spelen een rol. Een koortsstuip ontstaat niet zomaar en niet iedereen krijgt het. Het ontstaat wanneer de temperatuur in één keer zó snel stijgt (of daalt!) dat er een soort van kortsluiting ontstaat in de hersenen. Je raakt dan ook even je bewustzijn kwijt. Een koortsstuip duurt normaal gesproken niet zo lang (enkele minuten) en ze komen er vanzelf weer bij. Je kunt niet veel doen; of je kindje vasthouden of op zijn zij leggen om ervoor te zorgen dat hij/zij zich niet kan bezeren. Veel kinderen zijn na een koortsstuip heel erg moe en vallen in een diepe slaap. Bel altijd de huisarts!!

Ik merkte dat er heel veel mensen zijn die er nog nooit van gehoord hebben (en het dus gelukkig ook nooit meegemaakt hebben!), maar ik denk dat het belangrijk is dat je weet van het bestaan. Als je niet beter zou weten en je hebt je kindje zo levenloos in je handen denk je namelijk echt het allerergste. Want zo ziet het er uit. En ondanks dat we het kenden, schrokken we ons helemaal kapot.

Noud is inmiddels weer helemaal opgeknapt dus hij kruipt en klimt weer vrolijk in het rond. De kans dat hij nog een keer een koortsstuip krijgt is groot, daar houden we rekening mee. Maar de kans dat hij erover heen groeit is ook groot, dus dat houden we ook in ons achterhoofd!

Ik moet er niet aan denken dat ik niet had geweten wat een koortsstuip was.. Hadden jullie wel eens van een koortsstuip gehoord?

Volg:

Comments

  1. chucky1012
    1 juni 2019 / 08:35

    Wat erg en goed dat jij hierover verteld……

    Sterkte en beterschap Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge