Zelf een fotocollage maken


Hier zijn 4 stappen om jouw eigen fotocollage te maken!

1. Kies foto’s
Dit is misschien wel het meeste werk, maar waarschijnlijk ook het leukste: foto’s kiezen. Ga er maar goed voor zitten want je zult er versteld van staan hoeveel foto’s je nu hebt, maar wat is het toch leuk om die foto’s weer terug te zien. Kies alle foto’s die je wilt, het maakt niet uit hoeveel en kopieer deze naar een apart mapje in je computer. Wij hebben laatst voor de ouders van Ron foto’s laten maken bij Je Leukste Foto in Hengelo en ik koos deze vier foto’s uit! Vond het contrast tussen kleur en zwart wit wel erg leuk.

2. Hoeveel?
Als je ontzettend veel foto’s hebt, kan je ervoor kiezen om meerdere fotocollages te maken. Denk hierbij aan welke maand of jaar, of welke kleur de foto’s hebben. Als je aan dat soort kleine dingen denkt heb je al heel snel verschillende prachtige fotocollages. De foto’s random selecteren geeft ook een leuk effect.
Kies hoe groot je de collage(s) ongeveer wilt maken. Ik zou gaan voor de maximale grootte van 40 x 60 cm of zelfs 50 x 75 cm. Dan kun je de collage(s) namelijk afdrukken voor een mooie prijs en in een mooie fotolijst zetten.  In vrijwel ieder programma kan je de grootte van foto’s aanpassen dus maak je geen zorgen of alle foto’s wel gaan passen. Een marge van 1 tot 3 foto’s per 10 cm2 is prima.
Als je nu twijfelt of je het maken van fotocollages nu wel leuk vind kun je er ook gewoon een maken, maar bewaar voor de zekerheid de andere foto’s in het mapje wel voor het geval dat je enthousiast bent.

3. Gratis fotobewerkingsprogrammas
Er zijn diverse programma’s om fotocollages te maken. Eén van de gratis programma’s is Picasa. Dit programma spreekt voor zich maar mocht je toch ergens vastlopen, heeft Picasa een goede helpfunctie. Selecteer het mapje dat je in stap 1 hebt gemaakt. Met de knop ‘fotocollage maken’ maakt Picasa zelf een collage, dit is slechts een voorstel wees maar niet bang je kunt het nog aanpassen. Aangezien de randen nog wit zijn, kun je zelf de foto’s verslepen en de grootte aanpassen.

Bij Picasa kun je de foto’s in de collage ook makkelijk bewerken. Denk aan het verwijderen van rode ogen of een filter. Dit doe je met behulp van Picnik (Dit hoort bij Picasa dus je zult het logo wel herkennen). Maak eerst je collage af, daarna kan je de kleurenfilter over de collage leggen. De definitieve collage sla je uiteindelijk op als een foto-bestand op je computer.

4. Fotocollage afdrukken en ophangen
Een fotocollage druk je het mooist af via een online service. Terwijl zij het voor jou printen kun jij alvast een leuk plekje voor je collage gaan zoeken. Als je je collage hebt kun je hem in een lijst stoppen. Hiermee kun je verschillende richtingen ingaan. Heb je een zwart-wit filter, dan kun je een chique sfeer creëren met een passe-partout lijstje. Als je een wat speelser effect wilt kun je de collage in een gekleurde fotolijst plaatsen, als je de originele fotokleuren hebt word het nog speelser!

Hoewel ik altijd heb gezegd dat ik geen foto’s van mezelf in huis wil, vind ik deze foto’s zo leuk geworden dat ze toch een plekje krijgen!

Heb jij veel foto’s in huis? Laat het gerust weten in de comments!

Volg:

Comments

  1. 16 september 2017 / 07:46

    Het zijn ook echt heel mooie, spontane en lieve foto’s! Leuk dat je deze tips deelt, ik moet me hier ook eens in gaan verdiepen.

  2. 13 september 2017 / 11:22

    Zo leuk en wat een prachtige foto’s van een mooi stel ;-)

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge