7 x dingen die ik graag had willen weten na de bevalling

Tijdens mijn zwangerschap – wat alweer zo lang geleden lijkt – heb ik jullie regelmatig op de hoogte gehouden. Jullie leefden allemaal zo mee, echt heel erg lief was dat. Ik schreef al eens een artikel over dingen die ik ga missen aan het zwanger zijn. Ik kreeg toen best vaak de vraag of ik ook een artikel ging schrijven met dingen die ik niet ga missen aan het zwanger zijn. Maar dat is eigenlijk niet eens een artikel waard, want ik kan niets bedenken. Het enige wat ik nu wel erg fijn vind is dat ik weer normale kleding aan kan en niet verplicht in hemdjes en vesten moet lopen haha.

Waar ik wel mee zit… er zijn een paar dingen waarvan ik maar niet kan begrijpen dat ik dit voor de bevalling niet wist. Ik vind het ook gewoon oprecht raar dat niemand mij hier over verteld heeft. Als je zwanger bent zijn er tientallen (zo niet honderden) websites en apps waar je elke week de zwangerschap kunt volgen. Ik las dat altijd vooruit, zo wist ik precies wat me te wachten stond. Gelukkig heb ik van kwaaltjes weinig last gehad, maar ik vond het erg leuk om te zien hoeveel de baby weer gegroeid was. Die zwangerschapskalenders (als app) zijn erg leuk om te downloaden! De app waar ik het meest om moest lachen was ‘Tuurlijk schatje’. Een app die eigenlijk bedoeld is voor mannen, maar die ik stiekem leuker vond dat alle officiële en serieuze apps bij elkaar.

Ik ging vrij makkelijk de zwangerschap in. Alles verliep voorspoedig, geen kwaaltjes, niets om over te klagen. Ook tegen de bevalling zag ik absoluut niet op. Ik heb een vrij hoge pijngrens en ik had bij mezelf steeds zo iets: dat lukt me wel, hoeveel pijn kan zoiets doen? Nou, die eerste paar centimeter ontsluiting (en de weeën) heb ik niet gevoeld. Althans, ik dacht dat ik wat steken had in mijn buik. Eigenlijk vond ik het meevallen tot mijn vliezen werden gebroken en daarop een weeënstorm volgde. Toen dacht ik wel: dit bedoelen ze dus haha. Het ging allemaal zo snel, vanaf het moment dat we doorhadden dat de bevalling was begonnen en Noud geboren werd zat maar een paar uur. Rond 19.30 u waren we in het ziekenhuis, om 21.00 werden mijn vliezen gebroken en om iets voor 22.00 hadden we Noud al in onze armen. Maar goed. Dat ging dus nog steeds allemaal prima, nog steeds had ik niks te klagen!

Omdat mijn bloeddruk echt veel te hoog was moesten we 24 uur in het ziekenhuis blijven. Gelukkig was het erg rustig op de afdeling en mocht Ron ook blijven. We werden door onze kraamhulp uit het ziekenhuis opgehaald. Stapvoets naar huis gereden natuurlijk, aangezien we Noud achterin hadden. Voor het eerst met je baby over straat, doodeng haha. We hadden een heel fijne kraamhulp, ontzettend lief en ze liet ons tussen de middag lekker slapen. Noud sliep natuurlijk alleen maar (behalve als hij aan het eten was), waardoor alles heel relaxed was.

Zo klinkt het allemaal perfect! Maar een aantal dingen wist ik dus niet…en het maakt niet uit wie, maar ik had heel graag gewild dat iemand me hiervan op de hoogte had gebracht. Komen ze:

Plassen doet pijn
Of je nou volledig uitgescheurd, geknipt of er heelhuids van af gekomen bent, je lichaam heeft aardig wat te verduren gehad. Kijk maar naar die kleine baby. Plassen doet dus pijn. Maar dan echt heel erg pijn. Iedere keer als ik moest plassen ging ik onder de douche staan.

Maandverband
Ik kan trouwens beter luiers zeggen. Oh my, wat een enorme dingen! Alle schaamte voorbij natuurlijk, maar hier had ik geen rekening mee gehouden. Gelukkig heb ik het maar een paar dagen nodig gehad, maar die dingen wil je liever niet zien haha.

Je ziet er nog steeds zwanger uit
Je buik is natuurlijk niet meer zo hard en bol, maar je baarmoeder is nog heel groot en je buikspieren zijn compleet uitgerekt. Het liefst blijf je nog een tijdje in je zwangerschapsbroeken wonen.

Borstvoeding
Laat je niet gek maken als het gaat om het geven van borstvoeding. Borstvoeding geven is heel goed voor je kind maar er zijn gevallen dat het voor moeder en kind beter is om over te stappen op kunstvoeding. In ons geval was dit dus ook zo.

Huiluurtjes
Bijna alle baby’s doen mee aan het ‘huiluurtje’ (dat was bij ons dus onbekend). Dit begint echter pas na een paar weken. Je altijd zo rustige, slapende baby begint ineens avonden lang te huilen en je hebt geen idee wat je er aan kan doen. Geloof me; je zult niet de eerste zijn die ’s avonds laat rondjes gaat rijden door de stad met een baby op de achterbank. De meeste baby’s vallen in slaap tijdens het autorijden.

Krampen
Niet jij, maar je baby. Die gaat hier hoogstwaarschijnlijk last van krijgen net als de kraamhulp vertrokken is. Kruiken, pittenzakken, druppels, speciale flessen. Alles hebben we aangeschaft. Ook dit gaat vanzelf met een maand of vier beter.

Sprongetjes (Oei..ik groei)
Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier wel eens mensen over had gehoord, alleen wist ik nooit zo goed wat ik ervan moest vinden. Ik geloofde het allemaal niet zo, baby’s en sprongetjes. Tot meerdere mensen mij dit boek tipten. En jongens, ik durf het bijna niet toe te geven, maar het lijkt gewoon echt te kloppen. Ben je zwanger of net bevallen? Dit boek is echt een aanrader. Ik blader er regelmatig in en het is bijna bizar hoeveel overeenkomt. Je kunt het boek o.a hier bestellen.

Dat ik dit nu weet gaat me zoveel schelen mochten we nog een baby krijgen. Het blijft natuurlijk hetzelfde, alleen dan zijn we erop voorbereid :)

Volg:

Comments

 1. 26 november 2018 / 19:36

  Ik vond plassen ook een groot drama, soms vergeet ik van deze details hahha maar dingen zeg wel heel handig on jhet van te voren te weten … leuk gedaan .

 2. 26 november 2018 / 19:27

  ik heb twee redelijke makkelijke bevallingen gehad. maar ook gedoe met borstvoeding en een baby met krampjes. Tja je weet niet alles van te voren en soms is dat maa goed ook

 3. 25 november 2018 / 15:11

  Oh oh dat beloofd wat! Ik ben nu 32 weken dus nog heel even aftellen. Ik ben benieuwd hoe het ons afgaat. X

 4. 25 november 2018 / 12:00

  op consultatie bureau’s zijn ze minder ingenomen met Oei ik groei…
  En al die andere kwalen en kwaaltjes : het is lastig je daar op voor te bereiden. De een krijgt ze, de ander niet…

 5. 25 november 2018 / 10:40

  Ik ben nog steeds met fertiliteit bezig, maar aangezien bijna iedereen in mijn omgeving bijgevolg al minstens 1 keer bevallen is, weet ik dezedingen gelukkig wel al. het houdt me nog steeds niet tegen. ;)

 6. 25 november 2018 / 09:55

  Heel herkenbaar! Maar je vergeet alles heel snel weer ☺️

 7. 25 november 2018 / 09:03

  Dat pijnlijke plassen herinner ik me ook nog goed. Dat is echt niet mis inderdaad. Ik goot van narigheid tegelijkertijd dan maar lauw water langs ‘het gebied’ om de pijn te verzachten.

 8. 25 november 2018 / 08:41

  Oh ja, vooral het plassen vond ik ook een drama! En toch heb ik na de eerste nog 2 kids gekregen :) Het is het allemaal waard! En misschien maar goed dat je het niet weet en ook weer een beetje vergeet ;) Geniet van de roze wolk!

 9. chucky1012
  24 november 2018 / 07:39

  Echt vervelend dat jij zoveel dingen niet wist….
  Goed dat jullie nu hele goede tips en alles ervan etc. in het boek gelezen had.
  V
  Fijn weekend Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge